Zingen op het Water & Oerlicht

Zingen op het Water & Oerlicht

Mark Hoos Rohistan Spiritualiteit

Zingen op het Water & Oerlicht

Op 30 oktober a.s. is er in de Arminiuskerk in Rotterdam een dienst over ‘de zin van het leven’: Samen zoeken naar zin, voorgegaan door dr. Koen Holtzapffel. Corrie Bruinzeel (piano) en ik (zang) gaan in die dienst twee juwelen uit de romantische Duitse liedkunst tot klinken brengen, te weten: Schubert, Auf dem Wasser zu singen en Mahler, Urlicht. Voor Corrie en mij is muziek natuurlijk een deel van de zin van ons leven.

Ik heb zelf in mijn leven veel over de zin daarvan nagedacht, en daar ook wel mee geworsteld. Steeds meer ben ik gaan beseffen dat voor mij de zin van het leven niet iets is wat ik moet zien te ontdekken, maar iets wat ik verleen. Ik ervaar ‘zin’ als ik ergens waarde aan toeken, door iets te doen ~ zoals muziek maken ~ en door positieve emoties naar aanleiding van ervaringen in mijn leven.

Wat toelichting op de liederen van Schubert en Mahler.

Het beeldschone Auf dem Wasser zu singen geeft in de eerste twee verzen beelden van een kano die over het water glijdt, terwijl de zon ondergaat boven de bomen en de rode gloed van de weerschijn danst op het water. Prachtige beelden van de natuur, ervaringen van vreugde, verbondenheid, schoonheid, bezieling, mysterie, dankbaarheid, die gekoppeld worden aan het beeld van de ziel die door het leven glijdt. In het derde, laatste vers krijgt het lied nog meer spirituele, metafysische dimensie door het zinnenbeeld van de ziel die op glanzende, stralende vleugels de tijd ontstijgt naar een hogere werkelijkheid. Sommigen ervaren het lied als melancholiek, ikzelf neig meer naar de gelukzalige, extatische kant van die ontstijging. De pianopartij van het lied behoort tot de mooiste die Schubert geschreven heeft: de voortdurend stromende beweging van het glanzende water heeft hij meesterlijk in muziek omgezet.

 

roos

Sommigen zullen Urlicht kennen als de alt-solo uit Mahler’s tweede symfonie: ‘O Röschen rot’. Maar Mahler begon met een piano-versie, gebaseerd op een tekst uit Des Knaben Wunderhorn, een verzameling volksliedteksten. Het is een indrukwekkend lied, dat begint met het beeld van de rode roos, het Middeleeuwse symbool voor Maria of Christus, die ons verbinden met de liefde van God. Dan klinkt er duidelijk een koraal met aansluitend twee beschouwingen over ‘de lijdende mens’. Mahler zal daar zeker iets in herkend hebben, makkelijk was zijn leven niet. Dat het aardse leven voor Mahler weinig vaste grond onder de voeten bood, komt in de muziek onder meer tot uitdrukking in het gegeven dat er in de eerste anderhalve pagina van het lied 21 maatwisselingen zijn (!). Het verlangen naar de hemel komt op gang. Er is nog even ‘turbulentie’ als de opstijgende ziel het gevoel heeft dat een engel hem probeert weg te sturen. Maar nee, de ziel is van God en wil terug naar God. In prachtige harmonieën horen we hoe God ons met zijn licht naar het Eeuwig Leven leidt.

De praktische gegevens voor degenen die de dienst bij willen wonen: het adres van de Arminiuskerk is Museumpark 3 in Rotterdam. Aanvang van de dienst: 10.30 uur.

Voor wie alvast wat meer kennis wil maken met de liederen volgen hieronder twee links naar YouTube en de teksten. Zoals altijd: wie een bericht achter wil laten, kan dat onderaan de blog doen.

23 oktober 2016

sunrise

 

Bariton Dietrich Fischer-Dieskau, Piano Gerald Moore

Bariton: Thomas Hampson, Piano: Geoffry Parssons

 

Schubert ~ Auf dem Wasser zu singen

Mitten im Schimmer der spiegelnden Wellen

Gleitet, wie Schwäne, der wankende Kahn:

Ach, auf der Freude sanftschimmernden Wellen

Gleitet die Seele dahin wie der Kahn;

Denn von dem Himmel herab auf die Wellen

Tanzet das Abendrot rund um den Kahn.

 

Über den Wipfeln des westlichen Haines

Winket uns freundlich der rötliche Schein;

Unter den Zweigen des östlichen Haines

Säuselt der Kalmus im rötlichen Schein;

Freude des Himmels und Ruhe des Haines

Atmet die Seel im errötenden Schein.

 

Ach, es entschwindet mit tauigem Flügel

Mir auf den wiegenden Wellen die Zeit;

Morgen entschwinde mit schimmerndem Flügel

Wieder wie gestern und heute die Zeit,

Bis ich auf höherem strahlendem Flügel

Selber entschwinde der wechselnden Zeit.

 

Mahler ~ Urlicht

O Röschen rot!

Der Mensch liegt in größter Not!

Der Mensch liegt in größter Pein!

Je lieber möcht ich im Himmel sein!

Da kam ich auf einen breiten Weg;

Da kam ein Engelein und wollt mich abweisen.

Ach nein! Ich ließ mich nicht abweisen!

Ich bin von Gott und will wieder zu Gott!

Der liebe Gott wird mir ein Lichtchen geben,

Wird leuchten mir bis in das ewig selig Leben!

4 Reacties op Zingen op het Water & Oerlicht

 • Avatar
  Paul

  Hoi Mark, mooie tekst en bijzonder programma! Getuigt wel echt van zelfvertrouwen om mensen eerst naar deze twee wereldberoemde baritons te laten luisteren. Heel veel succes & groeten, Paul

 • MarkHoos
  MarkHoos

  Dank je Paul, en ja … er is wel echt zelfvertrouwen. Dat is dan weer een van de mooie kanten van ouder worden, ik weet dat ik dit echt kan, en word steeds rustiger in mijn zingen. Ik verheug me er echt op, ook op de samenwerking met Corrie. Alle goeds! Mark

 • […] m.m.v. Antoinette Schoehuizen ~ Zin in kunst, Dorine Cleton ~ Zin in vrijwilligerswerk, Mark Hoos ~ Zin in en passie voor muziek […]

 • Avatar
  Mark Hoos Rohistan

  Dank je Jacomina 🙂 Het duurde even voor het kwartje viel, maar nu merkte ik dat als ik op de groene link klik: Samen zoeken naar zin -Rotterdam, ik bij een tekst, geschreven door Jacomina, kom over de dienst, leuk!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven