Villa d’Este ~ Het Spel van Water

Villa d’Este ~ Het Spel van Water

De recente (terechte) ophef over de schade toegebracht aan de prachtige Italiaanse fontein bij de Spaanse Trappen in Rome door een groep Feyenoord-vandalen, deed me weer eens beseffen hoe mooi die Italiaanse fonteinen kunnen zijn.

Het hoogste niveau van historische fonteinbouw vinden we in de stad Tivoli, 35 kilometer ten oosten van Rome. Waarom daar? Omdat de natuur daar erg behulpzaam is. De Romeinen hadden daar al luxe verblijven vanwege de koelte en de schoonheid van de watervallen. Water en de druk daarvan spreken op die plek vanzelf. In de tweede helft van de 16e eeuw laat een kardinaal uit het grafelijke geslacht van d’Este in Ferrara – zijn moeder was de roemruchte Lucrezia Borgia – in Tivoli een oud nonnenklooster dat hij ten geschenke had gekregen van de paus afbreken en op de fundamenten daarvan een kapitale villa bouwen, met een weelde aan water en fonteinen. De villa ligt aan het Como-meer en is omringd door een tuin van 100.000 vierkante meter. Een hoogtepunt uit de tuinarchitectuur van de Italiaanse renaissance en de fonteinen inspireerden heel Europa tot navolging. Niet alleen de architectuur is indrukwekkend, maar ook de techniek die toegepast werd om alles te laten spuiten en bruisen.

Fountains and pools in Villa d'Este. Tivoli, Lazio, Italy

De Hongaar Franz Liszt (1811-1886), de meest beroemde pianovirtuoos aller tijden ~ en een fantastisch componist bovendien ~ was meermaals te gast in de Villa d’Este. De fonteinen daar inspireerden hem tot de compositie van een stuk met de titel Les jeux d’eaux à la Villa d’Este, het Spel van het Water bij de Villa d’Este. Een buitengewoon virtuoos stuk, waarin hij zowel de sprankelende, ongrijpbare energie van de fonteinen alsook de kalme schoonheid van de vijvers tracht te verklanken.

Tivoli-large-fountain-close-da-as-m4-as-m4

Ik geef een link naar een YouTube-filmpje waarop je het stuk kunt horen. Het is een opname van de  Cubaans-Amerikaanse pianist, Jorge Bolet, een ware Liszt-specialist. Waarvan gezegd werd dat hij stalen polsen en vloeibare vingers had. Hij speelt het dan ook buitengewoon fraai! Nog indrukwekkender als je het volgende doet: ik geef nog een link met filmbeelden van de fonteinen. Klik die eerst open en zet het geluid daarvan uit en kijk dan naar de beelden en luister daarbij naar Liszt en Bolet.

Geniet ervan! Wie wil, kan hieronder een reactie achterlaten, ik vind het leuk als je reageert.

Mark Hoos, 3 maart 2015

 

 

 

 

3 Reacties op Villa d’Este ~ Het Spel van Water

 • Avatar
  anneke dj

  heb genoten van de door jou zo gul aangeboden wandeling door de tuinen van Villa d’Este! dank daarvoor! Wanneer je zelf niet meer denkt verre reizen met wandelingen (alleen dan is reizen de moeite waard..) te maken, dan zijn gelegenheden als deze kostbaar. Dank daarvoor!
  Overigens..wat een geld moet dat alles aan onderhoud kosten..al die werkende fonteinen, het in stand houden van planten, paden, bomen, waterwegen..om niet te spreken van de oorspronkelijke aanleg van dit alles. Je denkt dan toch ook aan armoede die hierdoor niet gelenigd kon worden, ziekten onbehandeld gebleven etc. Zo heeft zo veel moois zijn andere, droevige kanten.

  • Avatar
   Mark Hoos Rohistan

   Dag Anneke, dank je voor je snelle en uitgebreide reactie en fijn dat je van de blog genoten hebt. Ik deel natuurlijk wel de verbijstering over het geld dat de aanleg van een en ander gekost moet hebben. Hoe komt zo’n adellijke Ferrara-familie aan zo’n puissante rijkdom? Anderzijds, als dat geld in de armen en zieken gestoken was, hadden wij hier niet van kunnen genieten. En het ‘erven’ van cultuurgoed brengt met zich mee dat daarvoor gezorgd moet worden.

   Dat is ook wel een islamitisch principe: met de bouw van schoonheid, ‘schenkt’ men ook echt. Niet alleen aan de levenden, maar ook aan de geslachten daarna. En daarmee wordt op bepaalde manier ook bijgedragen aan levensvreugde, liefde. Denk aan alle verliefde paartjes die in de loop der eeuwen genoten hebben van de schoonheid van de Taj Mahal.

   Goed dat we vrienden zijn! Mark

 • Avatar
  Paul F.

  Mark, wow, heerlijk om even in deze warme wereld van schoonheid te baden 🙂 Helemaal zoals ik je ken ook, genieten van schoonheid, gr. Paul

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven