Comfort zone

Een torenhuis in Albanië & de comfort zone
Op onderstaande foto zien we een torenhuis in Albanië. Ik heb vaak naar die foto gekeken en iets daarin spreekt me aan.

Torenhuis-Albanie-blog-2622014-Rohistan-SpiritualiteitDeze toren staat in het Noorden van Albanië, bij de stad Teth, maar je ziet dit soort gebouwen ook elders in de Balkan. Ze zijn meestal van steen, vierkant en hebben meerdere verdiepingen. Ze dienen als wachttoren, maar ook als toevluchtsoord voor mensen die voor hun leven vrezen in verband met bloedwraak. Dat laatste was, geloof ik, waar deze toren voor diende.

Het is dus in zekere zin een veilige plek. Een stevig bastion, waar zeker niet zomaar iemand binnen kan dringen. De foto heeft voor mij dan ook een soort rust, een soort veiligheid buiten de – soms – harde, gevaarlijke wereld.

Het is belangrijk dat we ook  een veilige plekken in onszelf hebben. Die worden wel aangeduid met  ‘comfort zone’, dat is een veilige zone die onze geest schept om met allerlei aspecten van ons leven om te gaan, vanuit een vorm van veiligheid, vertrouwdheid, beheersbaarheid. De grenzen van onze comfort zones worden bepaald door de patronen van onze gedachten, onze emoties en ons gedrag. Onze zones kunnen ook heel verschillend zijn, we kunnen ons veilig en zeker voelen in onze relatie, maar niet ons werk, of omgekeerd. Deze ene zone voelt ruim, de ander beperkt of benauwd. Comfortzones zijn – idealiter – tijdelijk en flexibel. Als wij veranderen en groeien, dan veranderen onze comfortzones ook. De grenzen passen zich dan aan aan wie we zijn geworden.

Onze comfortzones hebben een gezonde kant, maar kunnen ook minder heilzaam werken als ze bepaald gaan worden door angsten. Onze grenzen kunnen dan stevige muren of hekken worden en het risico bestaat dan dat we mensen of situaties gaan vermijden. Dan bepalen wij eigenlijk niet zozeer onze grenzen, maar onze grenzen beginnen ons te bepalen. Hoe langer we in zo’n beperkte wereld leven, hoe moeilijker het wordt daar weer uit te stappen. Hoewel we ons eigenlijk niet goed voelen binnen die besloten wereld, kunnen we niet makkelijk de moed opbrengen  om naar buiten te treden. In een volgende blog wellicht meer over manieren om je comfortzones te verruimen. In eerste instantie kan alleen het bewust worden van waar je je grenzen legt al belangrijk zijn. En je bewust worden van hoe je het misschien graag anders wilt.

Terug nog even naar de foto. Het mooie van het beeld vind ik dat de toren echt veiligheid biedt, maar dat de omgeving – waar het op de foto duidelijk vroege lente is – zeer uitnodigt om naar buiten te komen.

Als laatste nog een plaatje van de omgeving. Wat een rust en wat een prachtig landschap!

Landschap-blog-2722014-Rohistan-Spiritualiteit

Gebruikte literatuur:
Friedemann Schaub, The Fear & Anxiety solution. A Breakthrough Process for Healing and Empowerment with Your Subconscious Mind (Boulder Colorado, Sounds True 2012)

26 februari 2014

Een reactie op Comfort zone

  • Avatar
    K.R.

    Een mooi beeld, de flexibiliteit en daarmee veranderbaarheid van onze comfort zone. Mooi duidelijk gemaakt hoe wij mensen de keuze hebben om zelf de regie te nemen of deze af te staan aan iets buiten (of binnen) onszelf.

    Ook de andere blogs geven interessante stof tot denken cadeau.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven