Positieve Psychologie: Welzijn ~ Geluk ~ Vreugde

Positieve Psychologie: Welzijn ~ Geluk ~ Vreugde

Positieve psychologie bestudeert hoe mensen goed, fijn kunnen leven, en wat maakt dat mensen hun leven als zinvol ervaren en ervan kunnen genieten.

Geluk/plezier kent twee basisvormen:

1 Genieten van iets:

Eten, drinken, praten, vrijen, vakantie, uitgaan, film kijken, iets nieuws kopen. Allemaal zonder meer waardevol! Wel kan het effect ervan soms kortdurend zijn, en ze bevredigen niet altijd de diepere lagen. Je kunt het bovenstaande allemaal doen en toch niet werkelijk gelukkig zijn. Alleen maar genieten is vaak niet voldoende voor geluksgevoel

2 Geluk/welzijn, van binnenuit:

Geluk dat we ervaren door betekenis en doel in het leven, zin, betrokkenheid, verbondenheid. Echt belangrijk! Maar ook deze dingen leiden niet zonder meer alleen maar naar geluk: soms begint er morele druk een rol te spelen: ‘ik moet …’ of dingen die deels geluk teweeg brengen, zorgen ook voor moeilijkheden, stress.

Geluk, welzijn is iets wat door een aantal verschillende dingen bepaald wordt:

Ervaringen van positieve emotie: vreugde, enthousiasme, plezier, liefde enz.

Flow: een vorm van ‘opgaan in, tijd vergeten, betrokkenheid’. Je vindt iets zo leuk of boeiend dat je er helemaal in opgaat, je de tijd vergeet.

Relaties, contacten: mensen zijn ten diepste sociale wezens, de kwaliteit van onze relaties (partner, ouders, kinderen) en vriendschappen is sterk bepalend voor de kwaliteit van ons leven.

Zin, betekenis: betekenis in het leven geeft richting en doel. ‘Het is belangrijk dat ik er ben’. Uitdrukking geven aan jezelf, het beste uit je zelf halen, creativiteit, je verbonden voelen.

Prestatie, vaardigheid: iets presteren/bereiken, succes, iets goed kunnen.

Je kunt het bovenstaande eens overwegen, en gaan kijken: wat in het dagelijks leven geeft me vreugde, plezier, geluk? Welke van de dingen die ik doe, dragen bij aan goede/prettige/liefdevolle/inspirerende contacten met partner, kinderen, ouders, vrienden, collega’s, klanten, buren?

De antwoorden die je vindt zijn geen goed-of-fout antwoorden. De vragen zijn bedoeld om je te laten nadenken/voelen wat je van je leven vindt. Waar ben je blij, gelukkig mee, tevreden over? Kun je/wil je dat nog versterken of uitbreiden? Waar zie je misschien gebrek aan balans? Sommigen ontdekken dat ze veel energie investeren in dingen die weinig aan geluk bijdragen. Of zien in dat ze te weinig tijd nemen om van simpele dingen te genieten. Maak wat aantekeningen over wat je ontdekt. Als je weet wat je niet wilt, kun je makkelijk ontdekken wat je wel wilt.

Als je behoefte hebt om iets van je wat ontdekt hebt met te delen en er samen naar te kijken, ben je natuurlijk van harte welkom in mijn praktijk. Een reactie op de blog kun je onderaan deze pagina achterlaten.

Mark Hoos

Gebruikte literatuur: Bridget Grenville-Cleave, Positive Psychology. A Practical Introduction (Londen, Icon Books, 2012)

 

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven