Licht in de Duisternis ~ Lente in de Winter

Licht in de Duisternis ~ Lente in de Winter

Mark Hoos Rohistan Spiritualiteit

Het begint een vorm van traditie te worden, ik zing op 24 december in de kerstavond-dienst in de Arminius Kerk in Rotterdam. De dienst wordt geleid door dr. Tjaard Barnard en Maria Kuster neemt plaats achter de vleugel.

Deels zing ik echt kerstrepertoire, een aria van Handel en twee Christmas carols. Daarnaast ook een lied van Schubert, Frühlingsglaube, Geloof in de Lente. Een van mijn lievelingsliederen van Schubert, ik verheug me erop om het te zingen.

Wat maakt het lied voor mij bijzonder? Het ‘zweeft en tintelt’ en er komt echt een lente-energie op gang. Ik zeg wel eens tegen mensen: ‘je hoeft de lente niet te verdienen, of er eerst in te geloven. Zij komt voor iedereen en inspireert velen’. Lente draagt echt de hoop: nieuw begin en verandering. Dat is al echt een prachtig thema voor de kerst.

De tekst spoort aan om angstige gevoelens, twijfels los te laten: nu wordt alles anders! Sommige vertolkers hebben iets licht ‘cynisch’ ten aanzien van het lied: eigenlijk is het een wat somber lied. Ieder jaar komt er ook weer herfst en winter. En echt veranderen doet de wereld niet. Ik denk daar waarlijk, waarlijk anders over. In de loop der tijd heeft de mensheid een beeld opgebouwd: er verandert maar weinig, ‘niets nieuws onder zon’. En dat klopte ook wel enigszins. Maar dat gegeven is achterhaald! De wereld verandert voortdurend nu en mensen ook. Ik ben echt iemand anders dan vijf jaar geleden. Kortom: wie zich laat inspireren kan aan het eind van 2016 anders zijn dan aan het eind van 2015. Voor mij is de vraag ‘wie ben ik?’ minder belangrijk dan ‘wie wil ik zijn?’. Wie in beeld heeft op welke manier hij of zij in 2016 graag anders wil worden, krijgt voldoende mogelijkheden en kansen aangereikt om daar vorm aan te geven.

Maria Kuster en ik hebben al vaak samengewerkt, hieronder een foto van een optreden van januari dit jaar. De foto is vanaf de galerij genomen, Maria is daarom nauwelijks zichtbaar. Maar met kerst is zij wel zichtbaar en muzikale zaken zijn bij haar – letterlijk – in fantastische handen.

Wie alvast kennis wil maken met het lied kan hieronder naar een Youtube-opname luisteren. Daar loopt de Duitse tekst mee en een vertaling in het Engels. Met de prachtige beelden van de lente erbij vind ik het echt een ontroerend lied!

De praktische informatie: De Arminius Kerk ligt tegenover Museum Boijmans, Museumpark 3, Rotterdam. De dienst begint om 22.00 uur, om 21.30 is er een film te zien en worden er kerstliederen gezongen. Ook op het plein voor de kerk zijn er activiteiten voorafgaand aan de dienst, vanaf 21.15: koorzang en het schenken van glühwein en warme chocolademelk.

Het wordt vast een mooie avond. Iedereen van harte welkom natuurlijk!

Wie wil, kan hieronder een reactie achterlaten, ik vind het leuk als mensen reageren.

Mark, 15 december 2015

ArminiusMark

 

2 Reacties op Licht in de Duisternis ~ Lente in de Winter

 • Avatar
  Eline

  Inspirerend Mark. Ik ga erover denken hoe ik wil zijn in 2016 🙂
  groetjes, Eline

 • MarkHoos
  MarkHoos

  Dank je Eline, ik hoor het graag van je eind 2016, of eerder natuurlijk! Alle goeds, Mark

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven