Innerlijk Conflict ~ Touwtrekken met Jezelf

Innerlijk Conflict ~ Touwtrekken met Jezelf

We hebben er allemaal dagelijks mee te maken: innerlijk conflict. Twee ‘delen’ van je, hebben niet hetzelfde doel en belang. Bijvoorbeeld: je wilt heel graag een stroopwafel bij de koffie, maar je wilt ook afvallen. Je moet op zaterdag eigenlijk studeren of je administratie bijwerken, maar je wilt ook gewoon in  de zon zitten en ontspannen. Of je ervaart spanning tussen de behoefte om je partner of je leidinggevende iets duidelijk te maken, maar ook de behoefte aan de rust of de veiligheid van het niet uitspreken. Als je voor een van de twee kiest, is er ook een deel van je ontevreden of angstig. Als de keuze niet al te veel lading heeft, hoeft het geen groot probleem te zijn. Je kiest, helemaal fijn of veilig voelt het niet, maar dat kun  je goed accepteren.

Lastiger wordt het als de keuze wel veel lading heeft, bijvoorbeeld wanneer  je je duidelijk niet prettig meer voelt in je relatie. Uit elkaar gaan brengt een hoop ellende met zich mee, maar bij elkaar blijven voelt ook echt niet goed meer. Ook lastig is als een van de twee ‘polen’ een beetje in een halfbewuste sfeer zit. Je bent alleen, wilt heel graag een relatie, en je merkt dat dat niet wil lukken. Het kan zijn dat er dan een deel van je is dat er anders over denkt: ‘dan ben ik mijn vrijheid kwijt, moet ik van alles, en wat het in begin zo mooi en fijn lijkt, blijft lang niet altijd zo: dan blijf ik eigenlijk liever alleen’.

Interne conflicten met veel lading kosten veel energie. Als ik dat aan iemand duidelijk wil maken, kies ik meestal een van de twee volgende beelden. Het intern conflict als een touwtrekwedstrijd: twee delen van je trekken met volle kracht aan elk hun stuk  van het touw. Dat kost energie en zorgt voor veel spanning, die zich makkelijk kan uiten in rugklachten, benauwdheid of hoofdpijn. Het tweede beeld is ook wel behulpzaam. Probeer eens, als je een auto hebt, op een rustig plek even te voelen wat er gebeurt als je gas geeft en tegelijkertijd het rempedaal indrukt. Erg verhelderend, een auto begint dan als het ware te stuiteren!  Iets vergelijkbaars gebeurt er in je lichaam en geest, als je tegelijkertijd iets heel graag wel wilt en tegelijkertijd ook weer niet wilt.

Er zijn wel de nodige vormen van denken en gedrag die innerlijke conflicten in de hand werken. Als je geneigd bent om veel waarde te hechten aan wat anderen van je vinden of van je verwachten, ontstaat er spanning tussen wat je zelf wilt en wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Als dingen die je graag wilt schaamte of schuldgevoelens oproepen, of als je snel de angst hebt een verkeerde beslissing te nemen, kun je ook flinke spanning gaan ervaren. Als je neiging hebt om aan allerlei mensen advies te vragen, kan dat weer voor verwarring zorgen: door al die verschillende adviezen weet je dan nog niet wat je moet kiezen. Soms roepen de innerlijke conflicten zoveel stress op dat je een uitlaatklep zoekt die op zich weer spanning oproept: teveel drinken, snoepen, roken, pijnstillers slikken.

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal weinig opbeurend. Alsof het om iets bijna onoplosbaars gaat. Ik vond zelf ooit rust in het zinnetje: ieder probleem is een proces in de richting van een oplossing. Hoe meer je weet wat je echt wilt en belangrijk vindt, hoe groter de kans dat je het proces de kant op kunt sturen die goed voor je voelt.

Het is in ieder geval belangrijk om je bewust te worden van je innerlijk conflict. Je hoeft het niet meteen op te lossen, maar als je het bewust begint te ervaren, kan er meer besef komen: ik wil hier graag verandering in brengen. Je positieve aandacht op jezelf richten, schept vaak ruimte voor rust en inzicht. Serieuzere innerlijke conflicten hebben altijd een flinke lading aan stress en angst. Goede oplossingen voor problemen dienen zich maar zelden aan in een sfeer van angst en stress, voor een goede oplossing is een sfeer van rust, ruimte, vrijheid nodig. Met het woord vrijheid probeer ik ook een beetje aan te geven dat het goed is om een gezond-kritische houding te hebben ten aanzien van dingen die ‘moeten’. Sommige dingen ‘moeten’ echt, ik kan niet weigeren om belasting te betalen. Maar als je besluit om je dementerende moeder in huis te nemen omdat je vindt dat je dat als kind verplicht bent, terwijl je eigenlijk wel voelt dat je dat enorm op gaat breken, dan is je innerlijk conflict niet opgelost.

Een ander belangrijk inzicht is: hoe ver die twee conflicterende belangen ook uit elkaar lijken te liggen, er is ook altijd iets wat ze gemeenschappelijk hebben. Als ik uit ga leggen wat dat is, is het opeens heel simpel en voor de hand liggend. In de kern van allebei de polen ligt een verlangen om je goed te voelen. Je kunt de spanning dan gaan herkaderen als de spanning tussen twee verschillende manieren om je goed te voelen. Bijvoorbeeld: je goed te voelen door bij je partner weg te gaan, of je goed te voelen door ervoor te kiezen bij je partner te blijven. En dat kan al voor wat ontspanning zorgen, het is echt een andere sfeer dan een keuze tussen twee dingen die allebei beroerd voelen. Het kan ook verhelderend zijn als je elk van die twee belangen in gedachten in een hand legt en je je handen echt even als een weegschaal laat ervaren hoe groot het gewicht, het belang of de last is.

Soms kan het zijn dat een van de polen van een conflict echt voor een groot deel onbewust is. Iets wat je wilt, botst bijvoorbeeld met een overtuiging die je ooit opgeslagen hebt, maar waarvan je je niet meer bewust bent. Hoe kun je weten dat je een intern conflict zou kunnen hebben als je je dat niet bewust bent? Doordat je het gevoel hebt dat je iets dwars zit wat je niet begrijpt, dat er iets niet klopt of dat je je niet op je gemak voelt, of je in je dromen erg aan het worstelen bent. Dat gaat dan bijna altijd gepaard aan een lichamelijk gevoel van ongemak: kramp in je maag, pijn in je rug, benauwdheid etc. Het is dan  lastig om dat in je eentje naar boven te halen. Dan kan een gesprek met een echt goede vriend(in), of een goede therapeut werkelijk helpen. Vormen van hypnose kunnen werkzaam zijn om de ruimte te scheppen om het verborgene aan de oppervlakte te laten komen. Of een geleide fantasie, als een soort ontdekkingsreis in je eigen binnenwereld.

Als het je waardevol lijkt om samen met mij naar een innerlijk conflict te kijken, neem dan even contact met me op.

Onderaan iedere blog is de mogelijkheid een reactie achter te laten, ik vind het leuk als je reageert!

Mark Hoos, 4 juni 2014

Tug of war rope

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven