Harp & Muziektherapie

Harp & Muziektherapie

Harp

Harp & Muziektherapie

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de klank van de harp. Er staat er een in mijn woonkamer en ik kan er ook wel wat op spelen.

De harp is een van de oudste muziekinstrumenten, het geluid van de pees van een pijl en boog zal wel een inspiratie geweest zijn. Er is het een en ander aan onderzoek gedaan naar de werking van harpmuziek op onze hersenen, onze ziel. De harp blijkt een helend en harmoniserend effect te hebben. Ik las al een paar jaar geleden dat het goede muziek voor verpleegtehuizen. De klank van een harp is niet erg pregnant, wil je er niet naar luisteren kun je het geluid makkelijk naar de achtergrond verschuiven. Maar als je er wel echt naar wilt luisteren, hoor je onmiddellijk schoonheid. Tegenwoordig experimenteert men in de Verenigde Staten ook met harpmuziek tijdens operaties in ziekenhuizen. Ook onder diepe narcose werkt harpmuziek gunstig. Opvallend was ook bij het onderzoek dat de hersenen van proefpersonen die eigenlijk een duidelijke voorkeur hebben voor heavy metal, toch duidelijk gunstiger reageerden op harpmuziek. Ik weet helaas niet meer waar ik deze informatie gevonden heb, dus kan (nog) niet naar een bron verwijzen.

Voor een paar weken geef ik een directe link naar YouTube. Daarna worden ze vervangen door een geschreven verwijzing, in verband het ontbreken van een  licentie.

Smetana ~ De Moldau, een bewerking voor harp.

Prachtig om de concentratie en de elegantie van deze harpiste te zien:

Handel ~Concert voor Orgel of Harp, Op. 4 No. 6, eerste deel. De harpiste is Maria Robles.

Liefdevol gecombineerd met beelden van Engelse tuinen:

http://www.youtube.com/watch?v=cf3Q8MiW_Fg

Debussy ~ Arabesque No. 1

Liefdevol gecombineerd met schilderijen van Monet:

24 maart 2014

 

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven