Gedachte ~ Emotie ~ Waarde

Gedachte ~ Emotie ~ Waarde

Gedachte ~ Emotie ~ Waarde

Een van de manieren waarop we naar onze emoties kunnen kijken, is die te zien als een manier om waarde te verlenen. Het schijnt dat er per dag zo’n honderdduizend gedachten door onze geest gaan. Veel te veel om ons daar allemaal bewust van te zijn! Een deel van die gedachten is ook gewoon ‘ruis’, een bijproduct van de werking van onze hersenen. Hoe weten we nu welke gedachten, reacties echt waardevol of belangrijk voor ons zijn? Daar zorgen onze emoties voor: we worden blij of verdrietig, hoopvol, bang, boos, enthousiast.

We kunnen een onderscheid maken tussen ‘positieve’ emoties: ‘dit wil ik vaker voelen en meer’, en negatieve emoties: ‘ik wil dit helemaal niet, ik wil iets anders voelen!’ Tegenover negatieve emotie ligt altijd een positief doel. Het is wellicht goed als je je dat weer meer bewust wordt. Wat voorbeelden: wie verdrietig is omdat hij zich alleen voelt, wil blij zijn omdat hij prettig, dierbaar gezelschap heeft. Wie bang is om ziek te worden, wil graag gezond blijven, en wie boos is omdat er geen rekening met haar gehouden wordt, wil graag gezien en gehoord worden. We verlenen dus vanzelfsprekend ook waarde aan onze emoties zelf, we willen ons graag goed voelen. Je emoties geven je altijd informatie over hoe je bent en hoe je wilt zijn. Het is erg lastig om met één grote sprong vanuit een negatieve emotie naar een positieve te gaan. Maar met kleinere stappen is dat wel heel goed mogelijk. Je focus gaan verleggen naar wat beter voelt, gaan zoeken naar iets dat voor een vorm van opluchting zorgt, of afleiding van wat je dwars zit.

Met dit inzicht in waarde bepalen, waarde verlenen en bewust zoeken naar wat goed of beter voelt, gaan we iets aardigs doen.

Ik vond een website waar een aantal adembenemende foto’s te vinden zijn van prachtige plekken in de natuur, zonsondergangen. Ik geef zo tweemaal een link naar vijftig foto’s. De eerste keer dat ik die doorbladerde, merkte ik wat ik hierboven beschreef: sommige foto’s zijn wel mooi, maar hebben geen waarde voor me, ze doen me niet echt iets: geen emotie. Bij andere foto’s daarentegen merkte ik onmiddellijk ontroering of verlangen. Die hadden dus werkelijk waarde voor me. Die waarde had voor mij te maken met schoonheid, herinneringen, verlangen om op zo’n plek met iemand samen te zijn en te genieten. Positieve emotie kan ook heel subtiel zijn, bij de tweede serie foto’s merkte ik af en toe een prettig, ontspannen gevoel dat te maken had met iets van ruimte, rust, lichtheid, helderheid, zweven.

Een aantal foto’s zette me echt stil: ik wilde ze als het ware inademen, op me in laten werken. Ik merkte ook werkelijk ontspanning dan.  Daarvoor maakt het dus eigenlijk niet zoveel uit dat de ervaring van de natuur niet ‘echt’ is.

Wat ik hier belangrijk aan vind, is dat je kunt ervaren dat je bewust naar positieve emotie kunt zoeken.  Positieve emotie is niet alleen iets wat je overkomt, maar ook iets wat je op kunt wekken. Heerlijk 🙂

Dat wist je natuurlijk al lang, maar het is goed dat je nu weer weet dat je het weet. Zodat je er bewust gebruik van kunt maken op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.

Ik merkte zelf bij de zonsondergangen dat ik echt iets voelde bij de nummers: 4, 6, 9, 19, 31, 39. Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend, ieders manier van waarde verlenen is uniek. Ik ben zelf opgegroeid aan zee, de zee raakt bij mij makkelijk iets dieps. Bij sommige foto’s kon ik me ook muziek voorstellen. Je kunt het kijken naar een foto combineren met het luisteren naar een stuk muziek dat je mooi vindt.

Een voorbeeld van wat voor mij werkte (met klassieke muziek) : klik bij de zonsondergangen nummer 19 open. In een ander tabblad open je youtube en tik je in: Debussy La Mer Play of the Waves. Dan krijg je het tweede deel van een drieluik dat de componist Claude Debussy over de zee schreef. Klik een link open zodat je de muziek kunt horen en dan heb je een ‘meditatie’ van beeld en geluid.

http://www.weather.com/news/stunning-sunsets-20121229 (zonsondergangen)

http://www.weather.com/travel/most-stunning-natural-wonder-every-state-20140523

Onderaan iedere blog is de mogelijkheid een reactie achter te laten. Als je het leuk vindt om iets te delen van je ervaringen met de foto’s, waardeer ik dat!

Mark Hoos, 24 mei 2014

bergtop maan

photo credits: http://www.weather.com/photos/collection/ugc/weather/sunrise-and-sunset

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven