Fascinerend & Inspirerend ~ Geest & Lichaam

Fascinerend & Inspirerend ~ Geest & Lichaam

Ik las wat het in het boek van Gill Edwards: Conscious Medicine. Gill Edwards is psychologe en haar ‘ding’ is de relatie tussen lichaam en geest, en dat binnen een groots geheel van Universeel Bewustzijn. Ze gaat er vanuit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat emoties daarbij een cruciale rol spelen.

Er valt veel over dat boek te vertellen, wie weet in een volgende blog meer, maar ik licht nu één ding uit het boek dat mij echt een ‘wow-inzicht’ bracht. Gill Edwards vertelt over mensen die lijden aan wat we noemen: dissociatieve identiteitsstoornis. Dat zijn mensen die echt verschillende identiteiten in zich hebben. Dat hebben we allemaal, meerdere identiteiten, maar bij die stoornis is er sprake van een deelidentiteit die opeens echt de totale regie overneemt, met vaak ook andere lichaamstaal en stem. Die deelidentiteiten kennen elkaar soms ook helemaal niet. Wat blijkt nu? Die verschillende identiteiten kunnen een totaal ander effect op het lichaam hebben. Er zijn mensen met deze stoornis die onder de regie van de ene identiteit diabetes hebben en insuline moeten spuiten, en onder de regie van een andere identiteit niet. Er zijn ook patienten met genoemde stoornis, waarbij de ene identiteit echt allergisch is voor bepaalde stoffen of lijdt aan epilepsie en een andere identiteit niet. Fascinerend! Die klachten zoals bijvoorbeeld migraine of hepatitis zijn dan ook echt medisch aantoonbaar tijdens zo’n fase. Daarmee krijgt de overtuiging dat ziekte primair in ons lichaam zit echt een flinke duw.

Ik koppel hier nog iets anders aan. We kennen allemaal het placebo wel, een ‘nepmedicijn’, dat soms toch echt effect kan hebben. Er bestaat ook iets dat heet nocebo. Dat is dan een stof waarvan je overtuigd kunt zijn dat die je lichaam schaadt of je leven bedreigt. Een klassiek voorbeeld daarvan was in Belgie, 1999. Er was een boodschap uitgegaan, dat er een partij ‘verkeerde’ cola in omloop was: beter geen cola drinken. Er zijn toen tamelijk wat mensen in een ziekenhuis terechtgekomen met zorgelijke verschijnselen. Wat bleek nu? Er was helemaal niks mis met die cola. Die mensen hebben zich dus letterlijk ziek gedacht.

Er zijn zelfs mensen die zich dood-gedacht hebben, in de zin van ‘doodgeschrokken’. Er is de casus van iemand die bij de Eerste Hulp kwam, bij wie niet echt iets gevonden was, maar die erg angstig was. Die gaf men een injectie met een placebo-antibioticum, gewoon een zoutoplossing dus. Toen de arts dat van dat antibioticum vertelde: ‘infectie geconstateerd, krachtig antibioticum gegeven’, raakte die patient in paniek: ‘ik ben allergisch voor antibiotica!’. En deze arme patient krijgt een zogeheten anafylactische shock en sterft daar ter plekke. Ook las ik de casus van een vrouw die binnen een paar minuten sterft nadat ze een arts aan een aantal studenten hoorde vertellen dat ze TS had. Zij interpreteerde dat als, terminal situation, en dacht dat ze op sterven lag. Het misverstand was heel snel duidelijk, men heeft haar nog kunnen zeggen dat TS de naam van haar ziekte was, maar ze was niet meer te redden en stierf.

Nogmaals: zo groot kan het effect van ons denken op ons lichaam zijn!

We verlaten deze tragische sfeer met een positief beeld dat Gill Edwards ons aanreikt. Een Britse man krijgt te horen dat hij kanker heeft en nog maar kort te leven. Deze man zet een punt achter zijn relatie waarin hij zich niet goed meer voelde. Hij stopt onmiddellijk met werken en gaat reizen. Eet ongegeneerd alles waar hij zin in heeft, of het gezond is of niet maakt allemaal toch niet meer uit. Maar na een paar maanden reizen en genieten, begint hij zich steeds beter te voelen, in plaats van dat hij dichter bij de dood komt. Hij is toen zelf verder aan de slag gegaan met meditatie en visualisatie en heeft zichzelf helemaal genezen.

Ik licht hier als inzicht uit: de kwaliteit van onze gedachten en emoties is ongelooflijk belangrijk. Als we ontspannen en genieten van het leven, draait ons lichaam echt een stuk beter. In een volgende blog meer over hoe we de kwaliteit van onze gedachten en emoties kunnen verbeteren.

Onderaan iedere blog is de mogelijkheid een reactie achter te laten. Ik vind het boeiend als mensen reageren. Als je met mij samen wilt kijken wat de relatie tussen je gedachten & emoties en je gezondheid zijn, voel je dan vrij contact met me op te nemen.

Mark Hoos, 10.07.14

Gebruikte Literatuur:

Edwards, Gill (2010) Conscious Medicine. Creating Health and Well-Being in a Conscious Universe (Londen, Piatkus)

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven