9 Intense Experiences

 

9 intense

Brian Vaszily The 9 Intense Experiences

 

Een van de aardigste en meest inspirerende boeken die ik het laatste jaar in handen kreeg, is het in de titel genoemde boek van Brian Vaszily. Hij heeft onderzoek gedaan naar de soorten ervaringen waar blije en succesvolle mensen hun tijd en energie in steken. Zo komt hij tot negen thema’s die met intense ervaringen te maken hebben.

Intense ervaringen maken we allemaal mee en die beïnvloeden en vormen ons leven.Maar niet iedereen beseft hoe waardevol het kan zijn om die ervaringen bewust op te zoeken en erin op te gaan. Veel volwassen zijn in een vorm van routine terechtgekomen die niet echt bijdraagt aan het beleven van ervaringen die blij maken en inspirerend zijn. Er zijn heel wat ervaringen per dag die potentieel positief en inspirerend zijn, zoals een gesprek aangaan met iemand die je niet kent, iets lezen wat je wat te bieden heeft. Voor velen blijven de intense ervaringen helaas vaak beperkt tot bepaalde jeugdervaringen en de tragische intense ervaringen van verlies en (emotionele) pijn in ons leven. Het boek van Vaszily beschrijft de 9 soorten van intense ervaringen en hoe we die bewust op kunnen zoeken en alles eruit halen wat erin zit.

Als eerste stappen op weg daar naartoe geeft hij twee adviezen. Het eerste is het dichtdraaien van het ‘gifkraantje’, the poison valve. Uit dat kraantje komen, zegt hij, ervaringen die ons moe en gestrest maken, somber, zorgelijk, boos. Dat kan komen door tv-programma’s zoals het nieuws, contacten met mensen die ons geen goed doen, voedsel wat niet goed voor ons is. Ik voeg daar nog aan toe dat ik zelf denk dat er ook wel het echt het nodige uit het gifkraantje stroomt door de dingen die onze innerlijke criticus tegen ons zegt. Waardoor we het gevoel krijgen: ‘ik doe het allemaal weer niet goed’, ‘ik zie er niet uit’.

Het tweede advies is het bewust activeren van de hippocampus, een deel van onze hersenen dat een rol speelt in het opslaan van nieuwe ervaringen. Het activeren van die hippocampus doe je volgens hem door een vorm van mindfulness. Helemaal met je aandacht op de ervaring gericht zijn. Je weet ongetwijfeld dat je bepaalde herinneringen van soms lang geleden heel helder terug kunt halen. Herinneringen aan een fantastische maaltijd, ervaringen in de natuur, of vrijen. Omdat je daarbij zo volledig ‘aanwezig’ was, zijn die zo helder opgeslagen.

Verder geeft Vaszily de suggestie om belangrijke ervaringen in een soort dagboek te noteren. Als je er een mooi notitieboek voor uitkiest kan dat een intense ervaring op zich worden, die echt bijdraagt aan een nieuwe vorm van bewustzijn.

Dit allemaal als inleiding op het eerste hoofdstuk van zijn boek: Journey Back to Neverland. ‘Neverland’ is het land uit het verhaal van Peter Pan, waar feeën, zeemeerminnen en piraten wonen. Vaszily bedoelt er een plek mee waar je je gevoel van verwondering weer kunt activeren. In symbolische zin is het de plek van onbegrensde verbeelding, creativiteit, vrijheid. De plek ligt buiten de tijd, er zijn geen grenzen en het land doet zich aan iedereen anders voor. Het is dus een plek waar je kunt spelen en dromen, avonturen beleven. Dat kunnen we allemaal met het grootste gemak als we kind zijn, maar we verliezen dat vermogen nogal als we volwassen worden en ons vooral richten op wat we als de ‘realiteit’ ervaren. Kinderen kunnen nog helemaal opgaan in hun spel en op die manier allerlei belangrijke dingen ontdekken. Tal van filosofen hebben het belang van ‘spelen’ ingezien, voor onze gezondheid en ons geluk. Ook in de hedendaagse positieve psychologie neemt spel een belangrijke plaats in. Als we spelen, spelen we met de grenzen van de realiteit en ontkiemen er nieuwe ideeën en nieuwe manieren van zijn. Steeds duidelijker wordt uit allerlei onderzoek hoe goed het kan werken om jezelf ruimer voor te stellen dan je meestal doet. Het kan goed zijn om bij onszelf na te gaan wat ons eigenlijk tegenhoudt om te gaan spelen.

Wat kunnen we gaan doen? Bijvoorbeeld weer dansen, zingen, tekenen, knutselen, de natuur herontdekken. Bordspelletjes opzoeken, Monopoly, Scrabble. Grote kans dat je wat moet schuiven met de grenzen van je comfortzone, maar het plezier kan komen door het gewoon te doen. Verder kun je kinderboeken gaan lezen, jeugdfilms kijken. Misschien ook bewust de dingen opzoeken waar je in je jeugd helemaal in opging. Voor mij waren dat onder meer Tom Poes, Paulus de Boskabouter, Abeltje, Floris, Disney-films, het Poppentheater in Den Haag

Je kunt ook denken aan een kermis of een circus, een dierentuin, een attractiepark. Of dingen als midgetgolf, paintball. Als ik dit nu schrijf komt onmiddellijk het enorme plezier naar boven dat ik vroeger had met trampolinespringen. Verder kan het leuk zijn om met dieren te spelen, of poppen of voorwerpen een stem te geven.

Voor kinderen spelen verhalen vaak een grote rol. Je kunt zelf wat meer in verhaalvorm gaan spreken. Of nagaan welke verhalen een grote rol in je leven gespeeld hebben. Verder kun je weer eens je eigen gedrag in een groter verhaalperspectief zien, kinderen kunnen zich vaak heel makkelijk als een held of tovenaar zien. Kinderen leven meer in een magische wereld, waarin het heel opwindend en spannend is. Het gaat echt om het herontdekken van wat je werkelijk leuk vond en vindt. Vaszily suggereert om eens twee weken lang zoveel mogelijk in deze sferen op te gaan.

Waar gaan de andere acht intense ervaringen over? Ik noem er nog een paar.

Dive Deeper into Your Blood – afdalen in je familiegeschiedenis, waar kom je uit voort? Wie zijn je dierbare overledenen uit de familie, wat hebben ze voor je betekend?

Ignite Yourself with Genius – je geniale kanten en verlangens ontdekken, jezelf voeden met geniale boeken, muziek, bijzonder voedsel, met mysterie.

Reveal yourself – Laat merken wie je bent, ook aan vreemden

Embrace Death and Dance the Night Away – op zoek gaan naar een andere manier om tegen de dood aan te kijken. Wat kun je leren van de gestorven, organiseer een eigen Laatste Avondmaal, schrijf je eigen grafrede.

Wie weet in een andere blog een  keer meer hierover. Als je naar Amazon.com surft kun je daar online het boek wat inkijken. De recensies daar zijn erg enthousiast. De gegevens van het boek:

Brian Vaszily (2011) The 9 Intense Experiences. An Action Plan to Change Your Life Forever (Hoboken, New Jersey, John Wiley & Sons)

Mark Hoos

18 maart 2014

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven